Kost & Hälsa
Vad är rätt kost som främjar hälsan?
Att vår kost och vår allmänna livsstil spelar en viktig roll när det gäller vår allmänna hälsa är numera välkänt. Trots det så är det här något som inte praktiseras i så stor utsträckning som man kan tro. Det vill säga, att man börjar med att se över sin kost och sin livsstil och förändrar dessa när man upplever allmänna problem med vikten eller hälsan. De flesta letar efter en ”quick fix”, men här kan det istället vara värt att prova på att förändra den kost man äter, tillföra extra näring, träna mer och jobba med olika metoder för minskad stress i vardagen som ett första steg.
Vi har skapat en 3-månaders Hälsoplan för precis detta ändamål. Med Hälsoplanen så får du verktygen som ger din kropp rätt förutsättningar att kunna bygga upp sig igen. Du kan läsa mer om Hälsoplanen HÄR.
Du får i dig mindre näring, mer tillsatser och gifter via maten idag
Det är nämligen så att den mat vi äter idag både innehåller mindre näring, mer socker samt mer tillsatser, kemikalier och gifter. Gifterna som vi får i oss samlar vi på oss under många år och det är mycket. T.ex.: bekämpningsmedel, kemiska/syntetiska tillsatser i mat, té, kaffe (bildar plack i tarmen), vitt mjöl + vatten bildar ”tapetklister” i tarmen, rester från mediciner vi äter, antibiotika (försurar tarmen kraftigt och dödar även nyttiga bakterier), miljögifter vi andas in, stress (försurar tarmen rent generellt). Vi äter idag också mycket mer så kallad ”syrabildande mat” som gör att tarmmiljön blir försurad.
Tarmluddet är det som ansvarar för att ta upp näring ur det vi äter och när det då är fullt av beläggning så tar man helt enkelt inte upp tillräckligt med näring ur den mat man äter.
Glutenfri kost
Gluten är ett protein som består av peptiderna gliadin och glutenin som finns i många vanliga sädesslag. Utöver detta så använder man gluten som en stabilisator i processad mat såsom t ex salladsdressing och majonäs. Gluten finns i allt från färdigmat, skönhetsprodukter till medicin och kosttillskott.
Glutenintolerans och glutenöverkänslighet har ökat enormt mycket under de senaste 50 åren.
Men även om man inte är diagnosticerat glutenintolerant eller glutenöverkänslig så mår många inte bra av att hålla en glutenfri kost. Och varför är det så?
Det vete vi äter idag är inte detsamma som det var förr. Vetet har nämligen fått en ny hybrid med en förändrad sammansättning där ca 5% av den nya hybridens proteiner är helt nya. Denna hybrid skapades för att få mer härdiga och snabbväxande grödor. Dessa nya proteiner fanns inte i det tidigare, naturliga vetet och det är med stor sannolikhet just dessa nya proteiner som orsakar glutenöverkänslighet, celiaki. Vidare har man också behandlat dagens vete för att det skall bli mer vattenlösligt och denna behandling har också visat sig skapa stora reaktioner i immunförsvaret hos människor.
Mejeriprodukter och laktosfritt
Om man skall tro på all reklam som är född ur industrins intressen av att tjäna pengar på dig som konsument, så mår vi all fantastiskt bra av att dricka mjölk precis varje dag. Men detta är inte hela sanningen. Faktum är att vi i vuxen ålder bör undvika alla mjölkprodukter. Det här beror på att vi saknar en genetisk anpassning till att inta mjölk i just vuxen ålder. Det är faktiskt så att förmågan att tillverka enzymet laktas, som bryter ner laktos (mjölksocker), försvinner när barn blir äldre än 6-7 år.
Den mjölk vi får i oss idag genom olika mejeriprodukter är industriellt behandlad. Det betyder att den är pastöriserad, homogeniserad och separerad. Pastörisering innebär att man hettar upp mjölken till mellan 75 – 140 grader under olika tidsintervall varvid mjölkens många näringsämnen och enzymer helt förstörs. Pastöriseringen dödar även mjölkens nyttiga bakterier såsom lactobacillerna.
Homogenisering är en process som syftar till att finfördela fettet i mjölken. Denna process har också en negativ påverkan på de bioaktiva ämnena i mjölken och den förstör även vassleproteinet.
Mjölkprodukter är slembildande och de industriellt behandlade mejeriprodukterna (t.ex. pastöriserade, homogeniserade, etc.) försurar kroppens tarmar. För att förhindra detta kompenserar kroppen genom att ta kalcium från skelettet som är kroppens största kalciumresurs. Och utöver detta får vi då mer försurade tarmar när kroppen inte klarar av att stabilisera tarmens PH-värde längre.
Att dricka opastöriserad mjölk är bättre eftersom denna fortfarande innehåller en mängd näringsämnen, men opastöriserad mjölk är svårt att få tag på i Sverige idag på grund av den lagstiftning vi har som förbjuder försäljning av opastöriserad mjölk i större mängder och i butik.
Stress – försurar tarmen och tömmer kroppen på näring
Visste du att stress faktiskt har en direkt koppling till hur mycket näring vår kropp förbrukar? När vi tänker i termer av ”stress” så tänker vi ju istället oftast på hur vi känner oss och vad som händer med kroppen rent fysiskt. Man blir oftast lättare arg, är tröttare än vanligt, får ofta värk i spända muskler (för man tenderar ju också att spänna sig när man är stressad).
De liv vi lever idag med arbeten, familj och fritidsaktiviteter leder ofta till att vi upplever olika former av stress. Vi får även kontinuerligt ett överflöd av information som vi oftast inte hinner bearbeta mentalt och vi upplever ofta krav på olika prestationer som vi skall klara av. Upplevd tidsbrist är en annan viktig faktor. Stress kan också orsakas av negativa tankar och känslor.
En stressad kropp behöver mycket mer näring än en kropp i balans. Stress tömmer nämligen dina näringsdepåer.
När vi upplever någon form av stress så reagerar kroppen som om den vore under attack. Den går in i ett försvarstillstånd och när kroppen går in försvar så förbrukas en mängd olika vitaminer och mineraler.
Om man ofta befinner sig i stressade situationer utan så stor möjlighet till återhämtning så får man förr eller senare näringsbrist. Har man upplevt en chockartad situation utan att ha kunnat bearbeta denna fullt ut så blir den kvar i kroppen som en form av stress som hela tiden ligger och förbrukar vitaminer och mineraler.
Tarmrening – för att snabbare bli av med beläggning i tarmen
Vår tarm behöver rening, näring, syre och en PH-balanserad miljö för att fungera optimalt. Här följer nu några metoder för tarmrening och syresättning av tarmen:
Tarmsköljning
- Kroppstempererat vatten förs under lågt tryck in i tarmen via analöppningen och tar med sig gamla tarmrester ut. Det hela sker i ett tätt och luktfritt system och upprepas med allt mer vatten för varje gång. En ordentlig tarmbehandling tar ca 2,5 h.
- Tarmsköljning är bra när man vill rensa bort slaggprodukter ur tarmen, ta bort avföring, eventuella parasiter, m.m.
- Anses inte ta bort den kletiga massa som fastnat i tarmluddet (tarmplacket) lika effektivt.
- Kan med fördel göras återkommande.
Vattenlavemang
- Lavemang kan innehålla klorfritt vatten ca 1,8 liter, ca 37 grader.
- Man kan även tillföra kamomill, vitlök, citron, havssalt (1 tsk) efter behag.
- Vattenlavemang är bra när man känner sig trött och hängig och behöver ny energi.
- Bra att ta under fasta men fungerar även när magen inte är tom.
- Fungerar bra vid förstoppning.
- Lavemang anses vara bättre än laxermedel då laxermedel vid frekvent användande kan ge biverkningar.
Det effektivaste sättet att avgifta kroppen på är att syresätta den.
För att syresätta kroppens celler och tarmarna så kan man ta hjälp av flera olika produkter som finns i tablettform. Men det finns också andra enkla sätt som är fullkomligt gratis.
Medveten andning – ett sätt att syresätta, avgifta och stärka kroppen
En enkel andningsövning av Dr Mercola
- Sätt tungspetsen mot baksidan av framtänderna i gommen.
- Andas in genom näsan medan du räknar till fyra (ca 4 sekunder).
- Håll andan medan du räknar till sju (ca 7 sekunder).
- Andas ut medan du räknar till åtta (ca 8 sekunder).
- Upprepa hela proceduren 3 ggr (steg 1-4).
Hela övningen kan göras ca 3-4 ggr per dag och du skall med detta enkla tillvägagångssätt kunna syresätta kroppens celler och därmed hjälpa kroppen att hjälpa sig själv.
Medveten andning
- Frigörande andning är en andningsteknik som syftar till att lösgöra spänningar i kroppen och därmed frigöra energi.
- Med hjälp av frigörande andning syresätter man kroppen på ett kraftfullt sätt.
- Tekniken fungerar enkelt uttryckt så att utandningen följer direkt på avslutad inandning och inandningen följer direkt på avslutad utandning. S.k. ”cirkulär andning”.
- Utandningen är helt avslappnad, luften ska inte pressas ut eller hållas inne, utan ska bara släppas ut av sig självt. Inandningen är aktiv och ganska djup, dock inte med maximala andetag.
- När du andas in så skalll din mage expandera, inte bara bröstet. Och magen sjunker in igen när du andas ut.
- När man syresätter kroppen på ett kraftfullt sätt kan det uppstå reaktioner, både emotionella och rent fysiska, som inte är farliga, men som kan upplevas obehagliga. Kom bara ihåg att det är känslor som faktiskt släpper.