Recept
Om syra/bas-bildande mat, samt recept på mat som främjar hälsan
Syra/basbalansen är ett ganska nytt begrepp som man allt mer börjar ta hänsyn till när det gäller den mat vi äter. I både Tyskland och Sverige visade Dr Ragnar Berg redan på 30-talet att vissa födoämnen är syrabildande medan andra är basbildande i kroppen. Man anser idag att vi överlag intar alltför mycket av sur föda och för lite basisk föda. Hela 75 % av kosten bör vara basisk och endast 25 % bör vara sur anser förespråkarna för teorierna kring syra/basbalansen.
Vad är egentligen ”sur” och ”basisk” miljö?
Sur och basisk miljö uppmäts genom att använda det s.k. ”PH-värdet” där PH 7 är neutralt och allt under 7 är surt. Högre PH värde än 7 ger en basisk miljö. PH-skalan går mellan 0-14. Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden. Beroende på saltsyran så är t.ex. PH-värdet i magsäcken väldigt surt, ca 1.7. I tunntarmen skall PH-värdet vara neutralt, d.v.s. 7 eller svagt basiskt. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag.
Tarmens enzymer är väldigt viktiga för näringsupptaget och för att dessa skall fungera behöver deras miljö vara svagt basisk.
Vid försurning av tarmens miljö påverkas alltså tarmens förmåga till näringsupptag.
Vilken mat skapar sur, respektive basisk miljö?
Frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda skapar en sur reaktion.
Följande är basbildande:
- Frukt, bär, grönsaker, vissa rotfrukter, citron, grapefrukt, bönor, kalcium, magnesium, opastöriserad mjölk, många örter m.m.
- Fysisk träning rensar ut överskott av syra genom att vi svettas.
Följande är syrabildande:
- Kött, ägg, fisk, mat innehållande mycket socker (även sockrad frukt), pastöriserad mjölk, ost, vita mjölprodukter, pasta, vete, råg , havre, ris, olivolja, margarin, svart té, kaffe, alkohol, tobak, läsk, saft, läkemedel, kokta grönsaker (avkoket blir basiskt medan grönsakerna blir sura).
- Även negativa känslor såsom ilska, ångest och stress anses höja syrehalten i kroppen.
Recept på mat som främjar hälsan
Här återfinner du inom kort väl utvalda recept på mat som bidrar till en friskare tarm. För fler recept är du välkommen att kontakta oss.
Vill du ha hjälp med att skapa ett program som innehåller en bra diet och andra metoder som kan hjälpa dig att skapa en friskare tarm och bli av med dina återkommande symptom? Läs mer under fliken Coaching.
Raw food-sallad med ananas och len cashew-tahini sås (2 port)
Cashew-tahinisås
- 2 dl cashewnötter, blötlagda minst 5 timmar
- 1,5 msk tahini
- 4 msk olivolja eller mer om det behövs
- saft från en lime
- 1 cm ingefära, skalad
- 1 liten klyfta vitlök, skalad
- 1 msk tamarisoja eller mer efter smak
- 1 liten bit röd chili
- lite vatten att anpassa konsistensen med
Till salladen
- en rejäl näve grönt – t.ex. spenat och grönkål
- ca 2,5 dl strimlad spetskål eller annan kål
- en liten röd paprika, strimlad
- en näve sockerärtor
- ca 15 cm gurka, skalad och tärnad
- 1-2 strimlad färsk lök eller ca 10 cm strimlad purjo
- 2,5 dl ananas i bitar
- 1 avokado, tärnad
- 1 dl grovt hackad koriander
Mixa alla ingredienser till såsen i blender på hög hastighet. Skrapa ned sidorna några gånger om det behövs och anpassa konsistensen med några msk vatten om det behövs för att få en såsliknande konsistens. Konsistensen ska inte vara rinnig med gå att mixa i blendern till slät.
Blanda alla ingredienserna till salladen i en serveringsskål. Servera såsen bredvid istället för dressing. OBS! man tar rejält av såsen, ca 1 dl per port – mycket mer än en vanlig vinägrett.