Fasta
Intermittent/periodisk fasta
En av de största hälsotrenderna just nu är det som kallas för ”intermittent fasta”, eller ”periodisk fasta”. Det innebär i korthet att man endast äter under ett visst tidsintervall under dygnet. Det vanligaste är att man äter mellan kl.12-18, 12-19 eller kl. 12-20 under dygnet. Ju kortare tidsintervall man kan hålla sig inom, desto bättre är det för kroppen. Intermittent fasta handlar egentligen inte om vad du äter utan när du äter.
Hur fungerar intermittent fasta?
Hur fungerar egentligen intermittent fasta och hur påverkar det kroppen?Det vanligaste, som många av oss har fått lära sig, är att vi skall äta så mycket som 5 gånger per dag under dygnet men i ”lagom” mängder. Och du har troligen aldrig hört någon säga att du borde sluta äta efter en viss tid på kvällen? Därför äter de flesta sin mat utspritt över dygnets ca 16 vakna timmar beroende på hur mycket sömn man behöver.
Vår kropp är inte byggd för att äta på detta sätt. Förr i tiden, innan vi bodde i hus och vi jagade för att få mat, så åt man inte särskilt ofta alls under ett dygn. Dessutom kunde det ibland gå hela dagar utan att vi åt något alls. Därför är våra kroppar i grunden byggda för att klara av perioder av fasta.
När vi äter som vi gör idag så ägnar kroppen större delen av dygnet åt att smälta maten vi äter. Utöver detta innehåller maten idag mycket olika tillsatser och kemikalier, vilket försvårar kroppens matsmältningsprocess och mer energi måste läggas på detta. Vi äter också mycket svårsmält mat i allmänhet såsom kött, friterad mat, etc. vilket tar lång tid för kroppen att smälta. Således får kroppen alldeles för lite tid till att rena och avgifta sig själv. Att kroppen inte hinner rena/avgifta sig kan såklart leda till att man får allmänna problem med hälsan.
När man istället endast äter mellan t.ex. 12-19 varje dag, så ger man plötsligt kroppen tillräckligt med tid att hinna med både rening och avgiftning. Kroppen kan hantera det vi äter ganska bra om den bara får den tid den behöver. Vet kroppen att den alltid kan fokusera på rening mellan kl. 19 på kvällen och kl. 12 nästa dag, så börjar den också att jobba på detta sätt.
Varför periodisk fasta?
Anledningarna till att många väljer att använda sig av periodisk fasta är flera. Det vanligast är att man vill gå ned i vikt, men det finns även andra orsaker som t.ex. att man vill rena kroppen, må bättre eller förenkla sin livsstil.
Effekter av fasta på kroppen
När du fastar så händer flera saker i kroppen, både i cellerna och på molekylär nivå. T.ex. så förändras hormonerna för att kroppen skall få större tillgång till det fett som har lagrats. Utöver detta sker cellförnyelse och viktiga cellreparationer i kroppen. Här följer några exempel på effekter av fastan:
- Reparation av celler: Att fasta kan leda till det man på engelska kallar för ”Autophagy”. Det betyder att kroppen på ett sätt ”äter upp sig själv”. Det är inte så farligt som det låter, utan tvärtom otroligt bra eftersom kroppen väljer att ”äta upp” skadade och sjuka celler samt dåliga bakterier och virus och har det som föda när den inte får annan mat. Kroppen kan även ”äta upp” extra hud om det finns överskott av hud på olika ställen. Något som är väldigt bra när man vill gå ned i vikt men samtidigt inte vill ha en massa överflödig hur kvar på slutet när man minskat i vikt, som man inte lyckas bli av med. (Källor: 1, 2)
- Tillväxthormon ökar i kroppen: Detta påverkar viktminskning positivt, men även muskeltillväxten (källa: 3)
- Insulinkänsligheten ökar och kroppens insulinnivåer minskar vilket gör att kroppen lättare kan komma åt det lagrade kroppsfettet (källa: 4)
- Fettförbränningen ökar då kroppen frisläpper ett fettförbrännande hormon: noradrenalin.
Viktnedgång vid periodisk fasta
Genom att du äter färre kalorier samtidigt som du föbränner fler kalorier så leder periodisk fasta till viktminskning genom att ”ändra på bägge sidor av kaloriekvationen”. Utöver detta minskar också det skadliga fett som byggs upp kring kroppens organ och kroppen tappar också mindre muskelmassa jämfört med andra viktminskningsmetoder.
Metoder för intermittent fasta
Det finns olika metoder att utföra intermittent fasta på. Mera konkret skulle man kunna skilja ut två olika metoder.
- Att fasta där man under fastan intar grönsaksjuicer, kaffe och te samt kosttillskott. Denna metod gör fastan lite enklare och minskar hungerskänslorna något. Det man skall komma ihåg här är dock att när kroppen tillförs energi, vitaminer och mineraler under fastan så kommer kroppen att använda detta som bränsle i första hand. Det innebär att kroppen inte kommer att använda sig av sjuka celler, bakterier och virus som bränsle, som den annars gör om du enbart vattenfastar.
- Att vattenfasta – du dricker enbart vatten under hela faste-intervallet. Att vattenfasta är att föredra även om det i början är jobbigare. Anledningen till detta är att när kroppen enbart får vatten som bränsle så sätter den igång med ”Autophagy”, vilket innebär att den kommer att använda sig av skadade celler, bakterier, virus, överskottshud med mera som bränsle istället. Detta är otroligt bra för kroppen som helhet.
Intermittent fasta – En enklare livsstil
Att ständigt behöver planera maten under dagen och förbereda ingredienser, handla, laga mat o.s.v. kräver tid och energi. I vårt stressade samhälle där många har tidsbrist så upplevs det av många som en enklare livsstil att använda sig av intermittent fasta.
Att kunna må bättre utan att samtidigt behöva äta mer eller annorlunda är för många en känsla av befrielse.
Bieffekter av periodisk fasta
Vanliga bieffekter av periodisk fasta är såklart att man blir hungrig. Men detta går över efter en period när kroppen har vant sig och ställt om sig till ditt nya ät-mönster. Du kan också känna dig svag och extra trött i början, samt att man ibland kan känna att man får ”svårt att tänka”. Även detta är något som tenderar att gå över när kroppen har ställt om sig. När kroppen har ställt om sig kan du istället känna dig mer klartänkt.
3-månaders Hälsoplan med periodisk fasta
Vi använder oss själva dagligen av periodisk fasta och har mycket goda erfarenheter av detta. I vår 3-månaders Hälsoplan använder vi oss också av periodisk/intermittent fasta och du kan läsa mer om den HÄR.