Autophagy – eller Autofagi

Autophagy – eller Autofagi

Autophagy, eller Autofagi som man säger på svenska, är en fantastisk kroppsegen process som, när den kommer igång, ger livsviktiga effekter på kroppen. Autofagi kan leda till anti-aging, reverserat åldrande, avgiftning och förbättrad hormonbalans för att bara nämna några positiva effekter. Autofagi är också en process som du kan hjälpa kroppen att sätta igång. Att hjälpa kroppen att sätta igång dess process för Autofagi är en av de populäraste hälsotrenderna just nu. Hur du gör detta kan du läsa längre ned.

Autofagi är något jag själv har goda erfarenheter av och därför delar jag nu detta med er.

Vad är autophagy eller autofagi?

År 2016 fick japanen Yoshinori Ohsumi nobelpris för sina upptäckter kring det som kallas för Autophagy på engelska och som på svenska blir ”Autofagi”. Ordet Autofagi kommer från det grekiska språket och kan delas upp i två delar: Auto, som betyder ”själv” och Fagi som betyder ”äta”. Ordet betyder alltså ”självätande”. Och ja, det är faktiskt som det låter: kroppen äter upp sig själv. Men det kan väl aldrig vara bra, eller?

Autofagi är processen när kroppen förstör hela eller delar av gamla, slitna och ibland sjuka celler och ersätter hela eller delar av cellen med nytt, friskt material.

Detta kan man se som en sorts städning på cellnivå och i processen så städas även bakterier och virus bort som inte hör hemma i kroppen. Till och med överskottshud kan ”ätas upp” som energikälla under processen.

Det innebär att om du är sjuk eller helt enkelt har mycket gifter och slaggprodukter i kroppen, så är Autofagi en viktig process för att göra sig av med detta.

Effekter av Autofagi

Eftersom kroppen städar bort sjuka, slitna och gamla celler och till och med kan ”äta upp” överskottshud så kan detta t.ex. få följande positiva effekter:

  • Anti-aging: när gamla celler byts ut mot nya så bromsas vårt kroppsliga åldrande och när gammal hud byts ut mot ny, så får vi en yngre och friskare hud. Det har t.o.m. visat sig kunna reversera åldrandet i viss mån. Här är det lite likt den nya trenden inom skönhetsindustrin: Plasmapen, där man hettar upp huden och på ett naturligt sätt tar bort en viss del av överskottshuden. Huden måste sedan läka och på detta sätt tvingar man kroppen att bilda nytt kollagen och nya hudceller och effekten blir en yngre, stramare hud.
  • Avgiftning: gifter, slaggprodukter, bakterier, virus, skadade celler med mera rensas ut ur kroppen. Du blir alltså av med sådant som annars skulle kunna leda till att du blir sjuk.
  • Immunförsvaret stärks: när kroppen blir fri från gifter, bakterier och virus fungerar tarmarna bättre och där sitter över 70% av vårt immunförsvar.
  • Förbättrad hormonbalans: kroppens hormonella balans förbättras eftersom insulinresistensen minskar samtidigt som kroppens tillväxthormon ökar. Tillväxthormon hjälper t.ex. kroppen att bibehålla sin muskelmassa.
  • Överskottshud försvinner: kroppen kan även göra sig av med överskottshud under Autofagi-processen. Det innebär att huden kan stramas åt på olika ställen av kroppen och har man t.ex. problem med extra hud som hänger efter snabb viktnedgång, så är detta suveränt. Dr Jason Fung berättar att under hans särskilda faste-program som är anpassat för viktnedgång med mera, så har inte en enda deltagare behövt operera bort överskottshud efteråt. Detta även om de förlorade mycket vikt under programmets gång. Kroppen är så intelligent att den väljer att äta upp överskottshud i tider av ”svält”.

Hur triggas Autofagi?

Autophagy är en process som sker regelbundet i kroppen, men den ökar massivt vid träning och långvarig fasta. Här är det dock två viktiga faktorer som spelar in:
1. Att fastan är minst 20-24 timmar men ända upp till 32 timmar. Studier på möss visade att Autofagi som triggades av fasta inte satte igång ordentligt förrän efter ca 24 timmars fasta, medan man räknar med att hos oss människor sätter det igång lite tidigare, redan efter 20 timmar. Och de positiva effekterna av Autofagin fortsätter ända upp till 32 timmars fasta.

2. Att man under fastan endast dricker vatten. Detta är mycket viktigt då Autofagin upphör helt om kroppen får mat eller annan form av näring såsom t.ex. grönsaksjuicer, kosttillskott, etc, som man annars kanske dricker och äter under en period av fasta. Detta kallas för att man ”vattenfastar”. Det krävs inte mycket alls för att Autofagin skall upphöra helt, så därför bör man inte äta eller dricka något annat än vatten under faste-perioden. Till och med väldigt lite av en aminosyra kan få autofagin att upphöra helt.

Ökad livsläng med Autofagi?

Studier som gjorts på möss visar att när de har utsatts för perioder av tillfällig svält och deras process för Autofagi har satt igång så drabbas de av färre sjukdomar än andra möss och de lever också längre. Utöver detta har man även observerat de Mormoner (från västkusten i USA) som både avstår från alkohol och som fastar regelbundet sällan drabbas av hjärtsjukdomar, har en bättre allmänhälsa och att de även lever längre än andra. Jämförelsen gjordes mot andra Mormoner som levde ett mer normalt liv utan att fasta och som även intog alkohol med jämna mellanrum.

Fasta enligt vår 3-månaders Hälsoplan

Vi har utvecklat en 3-månaders Hälsoplan. I Hälsoplanens program ingår det dels intermittent fasta varje dag, där du äter mellan vissa klockslag, och dels fastar du en gång i veckan där du helt avstår från mat. Att fasta helt en dag i veckan är självklart frivilligt, men för dig som vill ”köra hårt” så kan du här prova på att vattenfasta för att trigga processen för Autofagi i kroppen. Du kan läsa mer om Hälsoplanen HÄR.

Källor:

”What is Autophagy – 8 benefits of fasting that will save your life:”
https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#search/autophagy/FMfcgxwDrHklNhtbnPqMcdnTBSbKdPlc?projector=1

”Så förnyar du din kropp: fasta och autofagi”

https://www.dietdoctor.com/se/hur-du-fornyar-din-kropp-fasta-och-autofagi

”Autophagy – what you need to know”

https://www.healthline.com/health/autophagy#bottom-line

”Dr Jason Fung – fasting program!

Comments are closed.