Recept på Nässelsoppa – naturens överflöd

Recept på Nässelsoppa – naturens överflöd

En av de bästa maträtterna jag visste när jag var liten var faktiskt just nässelsoppa. Ganska ovanligt kanske, att älska detta redan som liten? Min mamma var flitig med att plocka nässlor varje år när de var späda, förvälla dem, hacka dem och frysa ned. Och så kunde vi därför få äkta, hemmagjord nässelsoppa flera gånger under året.

Idag kom min mamma och besökte mig där vi bor ute i Brokind och gick en promenad i spåret som finns i närheten där vi bor, tillsammans med mig, min man och våra bägge söner som nu är 10 och 13 år gamla. Med oss var även vår katt Isidor som är mer lik en hund på flera sätt. Han älskar att gå ut och gå med oss, så 2,5 kilometer i spåret är inga problem för honom och han försvinner inte, utan håller sig till oss eller väntar in oss/springer ifatt oss om han har gjort en egen ”avstickare” in i skogen.

När vi hade kommit till slutet av spåret så visade mig mamma alla nya späda nässlor som just höll på att komma upp och jag kände att nu måste jag prova på att göra egen nässelsoppa. Så mamma förklarade för mig hur det går till och nu har jag provat. Det blev fantastiskt gott och här kommer nu receptet :-). Det är inte så svårt som man kan tro och nej, det kliar inte i halsen när man äter soppan (som vår 10-årige son undrade).

Nässelsoppa – ingredienser

2 st 3-literspåsar plockade nässlor blev såhär mycket i grytan
 • ca 2 l nyplockade, späda nässlor. Dessa plockar du genom att ta av topparna på nässlorna så att du får med dig bladen och inte så mycket av stjälken. Ha på dig gummihandskar eller t.ex. läderhandskar
 • ca 1 liter vatten
 • salt (jag använde örtsalt)
 • 2 grönsaksbuljongtärningar
 • 6 hårdkokta ägg (eller fler beroende på hur många i familjen som skall äta)
 • 1 dl grädde (här kan man byta ut grädden mot t.ex. havregrädde eller havregurt om man vill göra rätten vegansk och laktosfri)

Såhär gör du

 • Skölj nässlorna noga och ta bort ev. rötter och grova delar.
 • Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna och koka 5 minuter.
Såhär ser nässlorna ut efter att man har kokat dem i några minuter
 • Sila av kokvattnet och spara det. Hacka sedan nässlorna fint.
 • Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Låt det koka några minuter.
 • Tillsätt nässlorna och grädden.
Nässelsoppa med grädde
 • Koka äggen så att de blir hårda ( ca 10-11 minuter)
 • Skala äggen, dela i halvor och lägg i soppan vid servering
Nässelsoppa med ägg är ”pricken över i”

Servera med t.ex. glutenfritt bröd.

Comments are closed.