Bröd a’ la moster Rani – glutenfritt och mjölkfritt

Bröd a’ la moster Rani – glutenfritt och mjölkfritt

Min kära moster Rani Spets-Edgren kom och besökte oss nu i sommar (2019). Med sig hade hon ett fantastiskt gott glutenfritt och mjölkfritt bröd som du här skall få receptet på. Men innan vi går in på själva receptet måste jag berätta något intressant om det här med att slå om från vegetarian till att bli vegan..

Rani är vegetarian sedan länge men numera är hon helvegan. Vad är det då att vara vegan? Jo, som vegan utesluter man alla former av mejeriprodukter, kött, fisk och även ägg. Man kan säga att man är som en vegetarian som inte heller äter mejeriprodukter eller ägg. Rani berättade att anledningen till att hon ställde om till att bli vegan var att hon på senare år hade förstått att även mjölkprodukter försurar kroppen.

Rani springer annars Maraton, halvmaraton och alla möjliga lopp – ja oftast flera gånger per år – och brukar allmänt springa 5 km – 1 mil nästan varje dag.

När hon uteslöt mjölkprodukter ur kosten så upplevde hon en markant förändring. Hon blev både starkare och fick en utökad uthållighet – d.v.s, hon klarade av att springa längre utan att bli lika trött, helt enkelt. Detta är anmärkningsvärt med tanke på hur otroligt vältränad hon är och hur väl hon annars tar hand om sin kropp. Men det visar tydligt vad lite försurning i tarmen kan göra med kroppen, trots att man faktiskt är jätteduktig med kosten i övrigt.

Rani är van vid att jobba med kroppen men även att rena och syresätta kroppen. Hon är nämligen specialist på andningstekniken som kallas för ”Frigörande andning” och har hållit kurser och haft klienter inom detta i över 30 år. En mycket viktig del när man vill rena kroppen är att syresätta kroppens celler, däribland tarmcellerna. Det är nämligen så att bakterier, virus och Candidasvampen inte trivs i en syrerik tarmmiljö. Utöver detta frigör man spänningar som ligger i kroppen när man syresätter den.

Vill du veta mer om andning och kanske prova på en session, så hittar du Ranis hemsida HÄR.

Fiberbröd – utan gluten och mjölk

Det här blir ett saftigt och hållbart bröd fullt med fibrer från olika fröer. Brödet innehåller även nyponskalmjöl som är otroligt nyttigt. Nyponskalmjöl innehåller en stor mängd C-vitamin och karotenoider. Nyponskalmjöl verkar antiinflammatoriskt och används ofta för att minska ledproblem, ledvärk och artros.  Dock är det bästa egentligen att strö detta över maten och äta det som det är, då upphettning inte är bra för alla näringsämnen som finns i mjölet. Men oavsett det, så är det ett mycket näringsrikt mjöl som ger en godare smak till brödet.

1 Bröd

 • 1,5 dl Bovetemjöl
 • 1,5 dl Rismöl
 • 0,5 dl Psylliumfröskalmjöl (= fiberhusk)
 • 2 msk nyponskalmjöl
 • 1 dl linfrön
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1 dl solrosfrön
 • 1 msk bikarbonat
 • 1,5 tsk salt
 • 6 dl havre-youghurt (eller 7 dl Havre L-fraiche). Vill du ändå ha i normala mejeriprodukter kan du här istället ha i 6 dl filmjölk.
 • 0,5 dl ljus sirap – vill du ha den mindre söt så kan du istället t.ex. ha i 1 msk honung eller helt utesluta socker i alla former.
 • 1 msk olivolja
 • 1 äggvita (denna kan uteslutas om man är vegan som inte äter ägg)
 • Pumpakärnor, solrosfrön och linfrön till garnering

Såhär gör du

 1. Sätt ugnen på 250 grader, blanda alla torra ingredienser i en bunke
 2. Blanda yoghurt, ljus sirap (eller honung), olivolja och äggvita i en separat bunke.
 3. Häll över de ”blöta” ingredienserna i bunken med de torra ingredienserna och blanda väl.

4. Häll degen i en 1,5 liters oljad brödform

5. Toppa med solrosfrön, pumpakärnor och linfrön. Ett bra tips är att trycka ned kärnorna för annars trillar de av lätt när brödet kommer ut ur ugnen.

6. Sätt in brödet i mitten av ugnen och sänk till 180 grader.

7. Grädda brödet ca 1 timme.

8. Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna under en bakduk.

Det blir verkligen ett supergott och saftigt bröd! Ett som även barn kan tycka om. Våra killar gillade brödet även med bara 1 matsked honung i.

För dig som vill hjälpa kroppen genom att äta glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt men även vegetariskt så har vi samlat en mängd recept i samband med en 3-månaders Hälsoplan som hjälper dig som har allehanda olika kroppsliga problem och symptom. Även för dig som har problem med vikten. Du kan läsa mer om detta HÄR.

Comments are closed.