Mejeriprodukter kan försura din tarm
Varför så många mår bra av att utesluta mejeriprodukter ur kosten
Vi i Sverige är ett av de länder som konsumerar mest mjölk i världen. Man brukar säga att det är bra att dricka mjölk och äta mejeriprodukter eftersom dessa innehåller kalcium, vilket ju då skall ge ett starkare skelett. Så varför fungerar det inte så då?
Industriellt behandlad mjölk ger negativa följdeffekter
Jo, detta beror på att den mjölk vi får i oss idag har blivit industriellt behandlad. Det vill säga, man pastöriserar den, homogeniserar och separerar den innan den kommer ut till oss i butik. Att pastörisera mjölk innebär att man hettar upp den till 75 grader under en viss tid för att sedan öka hettan ända upp till 140 grader och låter den koka så under ytterligare en tid. Man separerar fettet från mjölken och ser till att detta finfördelas (homogenisering).
När man behandlar mjölken på detta sätt så förstörs viktiga ämnen i den såsom enzymer, näringsämnen och de nyttobakterier som finns i mjölken.
Detta skapar en mjölk som blir ”obalanserad” och när vi får i oss denna mjölk så skapar den en sur miljö i våra tarmar. När tarmmiljön blir sur så försöker kroppen att kompensera för detta och det gör den genom att ta kalcium från den största kalciumdepån i kroppen – nämligen skelettet.
Det innebär att ju mer mjölk/mejeriprodukter vi får i oss, desto skörare skelett och desto surare tarmar får vi.
Studier har visat att det utifrån detta perspektiv faktiskt är bättre att dricka opastöriserad/obehandlad mjölk. Om man lider av kalciumbrist är det alltså bättre att istället äta annan kalciumrik mat eller komplettera med ett kosttillskott som innehåller kalcium.
Jag – en mjölkallergiker
När jag var liten var jag själv mjölkallergiker och min mamma brukade säga till mig att det ju hade varit så mycket bättre om de hade kunnat ge mig ”riktig” mjölk, för då hade jag ju säkert blivit längre (jag är 162 cm nu..). Men, idag är jag ”glad” att jag var mjölkallergiker som liten och blev tvungen att hoppa över mejeriprodukterna.
När våra två killar var små så upptäckte vi att även de var allergiska mot mjölk. Detta visade sig genom att de fick enormt mycket gaser i magen varje gång de fick i sig mejeriprodukter. Så fort vi uteslöt detta ur maten så var det inte längre några problem.
Mejeriprodukter skapar en sur tarm
Mejeriprodukter utgör en stor andel av vår kost idag och leder lätt till en försurad tarm. Vid försurning av tarmens miljö påverkas också tarmens förmåga till näringsupptag. En tarm som är i balans är också viktigt för att kroppens immunförsvar skall fungera. Visste du att över 70% av kroppens immunförsvar sitter i tarmarna?
När du följer vår 3-månaders Hälsoplan jobbar vi bl.a. med tarmrening, tillförsel av extra näring samt att med balansera hela kroppen. Läs då mer om vår 3-månaders Hälsoplan HÄR.