Vad är gluten och varför skall man äta glutenfritt?

Vad är gluten och varför skall man äta glutenfritt?

Om gluten och varför alla mår bra av att äta glutenfritt

När jag själv var liten på 80-talet fick man höra att det var nyttigt och bra att äta flera skivor bröd varje dag. Upp till 6-8 st per dag rekommenderade Socialstyrelsen då. Bagarnas branschorganisation: Brödinstitutet organiserade denna reklamkampanj 1976 i samarbete med Socialstyrelsen. Och visst åt jag bröd under min uppväxt. När jag var i 20-årsåldern upptäckte min mamma att hon var glutenintolerant och hade det man kallar för ”celiaki”. Idag vet jag mer om gluten och jag har lärt mig att inte bara de som är diagnosticerade glutenallergiker mår bra av att utesluta gluten ur kosten.

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Gluten hittar man i väldigt många olika livsmedel idag eftersom det bl.a. används till att göra såser tjockare. Gluten är egentligen en form av ”klister” och användes förr faktiskt till att klistra tapeter med.

Vad händer när du får i dig gluten?

Gluten har inget eget värde som näringsämne och utöver detta så kan kroppen inte bryta ned det. Vad som istället händer när du får i dig gluten är att det skapar en inflammation i tarmen och det motverkar även förnyelsen av tarmens nyttiga bakterieflora. Redan för 70 år sedan visade man i experiment att tarmens nyttiga bakterieflora inte ville växa när den utsattes för ämnena gluten och kasein. Kasein är det dominerande proteinet i mjölk.

Gliadin, som är ett glykoprotein i gluten, utlöser en antikroppsreaktion som i sin tur orsakar skador på tunntarmens slemhinna och på tarmluddet som finns där. Tarmluddet är det som ansvarar för att ta upp näring ur det vi äter och därför resulterar detta i att vi inte får i oss tillräckligt med näring.

Glutens kopplingar till olika sjukdomar

Enligt fler och fler vetenskapliga studier så har gluten ett samband med flera olika sjukdomar och symptom såsom:  Artrit, allergi, ADHD, autoimmuna sjukdomar som ALS, MS (multipel skleros), autism, depression, reumatism, benskörhet, benbrott, demens, psoriasis, diabetes, fetma, giftstruma, IBS (irriterad tarm), IBD (inflammatorisk tarmsjukdom), ulcerös kolit och Crohn´s sjukdom, psoriasis, skeletturkalkning. Man förknippar det även med trötthet, håglöshet och låg energi.

Man kan även uppleva symptom såsom: dåliga blodvärden, järnbrist, viktnedgång, skelettvärk, eksem, diarré, gaser i magen, förstoppning.

Anledningen till dessa samband är att gluten påverkar tarmen negativt.

Alla upplever inte symptom, trots att man har en tarm som påverkas negativt av gluten

Inte alla upplever några symtom, trots att man har en tarm som påverkats negativt av gluten! Man kan också ha diffusa symptom som t.ex. humörsvängningar och allmän trötthet.

Dessutom visar väldigt ofta inte ett blodprov på om man har en tarm som är inflammerad med gluten som orsak. T.ex. så har vi själva två barn som är överkänsliga mot gluten (de fick ont i magen och illamående när de åt gluten) och de fick negativt svar på sina blodprov. Det vill säga, enligt blodprovet så fanns det inga antikroppar mot gluten där och då är det viktigt att förstå att man ändå kan ha inflammation i tarmen trots resultatet från blodprovet. Vi hade dock en läkare som var väldigt kunnig kring detta med gluten, så han rekommenderade ändå våra barn en glutenfri kost.

Våra pojkar uteslöt gluten ur kosten och mådde avsevärt mycket bättre. Inga problem längre med ont i magen och illamående.

Många toppindrottsmän utesluter idag gluten

De toppidrottsmän som har uteslutit gluten berättar att de upplever stor skillnad i hur bra de lyckas prestera. Två exempel på glutenfria toppidrottsmän är tennisspelarna Novak Djokovic och Andy Murray. De avstår bägge från  som båda avstår från processade kolhydrater, laktos och gluten, och upplever en stor positiv effekt av detta. När Paula Radcliffe, som tillhör världseliten av maratonlöpare, tillfrågades om sin hemlighet svarade hon: ”Jag äter inte mejerivaror och vete, och tar för övrigt inte heller anti-inflammatoriska läkemedel”.

Positiva effekter som rapporterats av elitidrottarna när de har uteslutit gluten:

  • Stabilare blodsocker
  • Ökad energi och uthållighet
  • Minskade inflammationer i kroppen
  • Mindre muskelsmärta och mindre ledsmärtor
  • Förbrättrad matsmältning
  • Förbättrad energiutvinning ur kosten
  • Mindre gaser i magen
  • Starkare immunförsvar
  • Mindre ofta sjuk (såsom förkylningar, etc)
  • Snabbare muskelåterhämtning
  • Mindre träningsvärk

Gluten ger tröttare barn i skolan

Det som utgör en stor del av kosten för många barn i Sverige är idag gluten, socker och mejeriprodukter. Dessa bidrar i själva verket till trötta barn och det skapar i sin tur dåliga förutsättningar för inlärning i skolan. Om gluten skapar trötthet och håglöshet medan glutenfritt bidrar till mer energi och är bra för idrottsmän, så borde det ju vara bra även för skolbarn!

Problem med tarmen kan orsaka sådan symptom som trötthet, humörsvängningar, överaktivitet och koncentrationssvårigheter. Alltså är det en god idé att prova på att ändra kosten för ett barn som har sådana problem innan man tar till andra åtgärder som t.ex. medicinering. Man kan behöva utesluta både gluten, mejeriprodukter och annan syrabildande mat, men att utesluta gluten kan ibland göra nästan hela skillnaden.

Vad skall man äta istället för gluten?

Det finns många andra sädesslag som kan användas istället för gluten: amaranth, hirs, quinoa, teff och sorghum (durra, jowari, milo). Dessa är sädesslag som är mindre förstörda av växtförädling och har ett mycket lägre kaloriinnehåll. De har även ett mycket högt innehåll av nyttiga vitaminer och mineraler.

Mejeriprodukter och gluten utgör en stor andel av vår kost idag och en försurad och inflammerad tarm kan också lätt få Candidaöverväxt. Vid försurning av tarmens miljö påverkas också tarmens förmåga till näringsupptag. En försurad och inflammerad tarm kan ge upphov till hundratals symptom och problem. 

Vill du ha hjälp med att få en friskare tarm och en hälsosammare kropp? Vill du bli av med symptom och problem som kan komma av en försurad och inflammerad tarm? Läs då mer om vår 3-månaders Hälsoplan HÄR. 

Comments are closed.