Indisk Palak Paneer – mjölkfri och glutenfri

Indisk Palak Paneer – mjölkfri och glutenfri

Indisk Palak Paneer som är mjölkfri och glutenfri

I vår familj älskar vi att äta indisk mat. Okejdå..kanske barnen inte jublar över alla indiska rätter – de är fortfarande stora fans av svensk husmanskost, men vi försöker att införa annan typ av mat mer och mer nu när de har blivit lite äldre (de är 8 och 11 år gamla, två pojkar).

Vi har tänkt laga mat enligt olika teman under kortare perioder, så får barnen lära känna olika matkulturer på vägen. Vi börjar med indisk mat och en av våra favoriter är just Palaak Paneer.

Det vi vill är att införa mat som både är bra för kroppen och som samtidigt inte innehåller t.ex. kött, mejeriprodukter och gluten. Kött är svårnedbrytbart för kroppen och försurar tarmen. Mejeriprodukter och gluten både försurar och skapar inflammation i tarmen, varför vi i familjen experimenterar med olika maträtter som inte innehåller något av detta, eller så lite som möjligt. Du kan läsa mer om gluten HÄR och mejeriprodukter HÄR.Mer om försurad/inflammerad tarm kan du läsa HÄR.

Det här vårt eget recept på Palak Paneer där vi har utgått ifrån några olika grundrecept som vi sedan har anpassat efter vårt eget tycke och smak. I det här receptet så inkluderas Paneerost, som ju är en mejeriprodukt, men den kan man utesluta om man vill för den behövs egentligen inte för smaken. Den ger lite extra ”mat” i grytan, men det blir ändå en matig gryta även utan Paneerost. Man kan även byta ut Paneerosten mot Tofu och då blir grytan helt utan mejeriprodukter också.

Palak Paneer 3-4 personer

  • 1 grundsats Paneer eller tofu. Om du följer vår Hälsoplan eller bara vill ha en mejerifri variant så väljer du här Tofu istället för Paneerost.
  • 1 dl rapsolja att fritera i

Grytan:

  • 2 stora gula lökar
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 3×3 cm färsk ingefära
  • 2 tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 100 g bladspenat och 500 gram hackad spenat. Här kan du välja själv om du t.ex. bara vill ha 500 gram bladspenat eller bara motsvarande mängd hackad spenat.
  • 1 msk gula eller svarta senapsfrön
  • 1,5 msk garam masalapulver (går även bra med Tikka Masaalapulver)
  • 1,5 tsk mald kardemumma
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk korianderpulver
  • 2 tsk gurkmeja (eller 1 tsk gurkmeja och 1 tsk curry)
  • ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
  • 2 msk smör (Här väljer du själv om du vill använda t.ex. Ghee istället, som inte är en mejeriprodukt men som är en ”typ” av smör som är hälsosamt)
  • 600 gram Kokosgrädde (motsvarar 1,5 burkar kokosgrädde). Här kan du ha i mer Kokosgrädde om du tycker det smakar bättre eller om du vill ha mer vätska.
  • 1 kruka färsk koriander
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas. Vi gjorde så att lät bli att ha med löken i grytan eftersom vår äldsta son inte gillar lök. Vi hade alltså i den på slutet när grytan avr klar och äldsta sonen redan hade försett sig. Men godast blir grytan om löken får vara med från början såklart.
  2. Riv ingefäran och pressa vitlöken och blanda ner dem tillsammans med alla kryddorna, samt tillsätt salt, peppar och tomatpurén i grytan. Salt och peppar tillsätter du efter egen smak. Nedan ser du en bild på hur det kan se ut när man har lagt i alla olika kryddor inklusive rapsolja i grytan. Här skulle löken också egentligen ha varit med.

3. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en kryddpasta. Det kan t.ex. se ut enligt bilden nedan.

4. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.

5. Skär tomaterna i  klyftor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan (både hackad och färsk om du valt att använda dig av bägge sorters spenat).

    

6. Häll i 600 gram Kokosgrädde (1,5 burk) och låt koka utan lock i ca 10 minuter.

7. Tärna och fritera under tiden paneeren eller din Tofu. Fritera tills Paneeren är klar och gyllene.

8. När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner smöret (eller motsvarande Ghee) och låter det koka upp igen.

9.Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala.

10.Klipp den färska koriandern i små bitar och rör ner i grytan.

Servera med: råris, glutenfritt bröd, eller annat du gillar. Även Quinoa, Bovete, Durra, etc kan passa till den här rätten.

Vi har sammanställt mängder av goda vegetariska, sockerfria, glutenfria, mejeriproduktsfria recept i en stor receptsamling. Dessa får du med dig när du följer vår 3 månaders Hälsoplan som du kan läsa mer om HÄR. Du får även med dig en stor samling med Raw Food recept. Mer om Raw Food kan du läsa HÄR.

Comments are closed.